ChippenNa de afslag of een fairway shot ben je waarschijnlijk wel net buiten de green beland, op korte afstand van de hole. Nu komt de Chip aan bod. De Chipslag is een technische korte afstand golfslag, rond de 25 meter vanaf de hole. Chippen doe je met een ijzer met meer loft, een ijzer 7- 9- P bijvoorbeeld, de bal zal dan hoger maar minder ver gaan. Er zijn twee soorten slagen om te Chippen:

Bump en Run ShotBij een Bump en Run slag springt de golfbal met een relatief lage vlucht van de golfclub, stuitert op de green en rolt daarna door over de green, hopelijk gelijk in de hole. Voor deze golfslag gebruik je golfclubs met minder loft, een kleinere hellingshoek van het clubblad, zoals een ijzer 7 of 6. Neem een Open Stance aan en speel vanaf je achterste voet. Het clubblad moet een beetje dicht staan zodat de club met minder loft als normaal speelt. Maak een backswing die net genoeg is om kracht in de slag te geven. Sla vervolgens met een neerwaartse beweging, de golfbal en de grond tegelijkertijd rakend. Rond de slag af met de follow-through.

Flop ShotEen schot met matige polsactie, waarbij de club steil wordt weggenomen en langzaam en steil naar de bal toegaat de Chip gebruik je als je de bal kort en hoog wilt slaan, als er bijvoorbeeld iets in de weg ligt, een zand of waterhindernis misschien. De truc is om het clubblad open te doen en de club onder de golfbal te krijgen, zodat die omhoog springt. De Chipslag is een schot met een matige polsactie, waarbij je de golfclub steil wegneemt en langzaam en steil naar de bal toe laat gaan.

Wanneer ga je Chippen?We weten nu dat chippen zich kenmerkt door een lage balvlucht en de verhouding tussen vlucht en rol. Deze wordt bepaald door de club waarmee je de chip uitvoert. Als je bal op de green ligt dan ga je putten. Ligt je bal buiten de green dan kun je ervoor kiezen om te gaan chippen. Is het gras dat tussen jouw bal en de green ligt heel kort en zitten er geen kuilen en hobbels op jouw voorgenomen speellijn, dan kun je ervoor kiezen om ook vanuit deze situatie te gaan putten.